Optika glasmaher

SIVA MRENA ali KATARAKTA

Siva mrena ali katarakta je očesna bolezen pri kateri očesna leča postane motna, zaradi česar prepušča manj svetlobe, to pa povzroči slabšanje vida.
Lahko jo povzročijo številni dejavniki, najpogosteje pa je normalna posledica staranja, s časom namreč prihaja do nalaganja pigmentov v leči in denaturiranja beljakovin v njej, kar poruši beljakovinsko strukturo in spremeni prosojnost. Leča postopoma porumeni in s tem preprečuje prepustnost, kar povzroči, da ne vidimo več jasne slike in imamo občutek kot da gledamo skozi umazana očala.
Siva mrena običajno napreduje počasi. Najpogosteje nastane kot posledica staranja, vzrok za nastanek sive mrene pa je lahko tudi dolgotrajno uživanje zdravil (v glavnem kortikosteroidov), kakšna druga očesna bolezen ali sladkorna bolezen. Pojavi se lahko tudi pri penetraciji tujkov, udarcih ali kot posledica sevanj. Na pojav sive mrene vpliva tudi dednost zaradi katere je možno, da se nam bolezen pojavi veliko hitreje. Pomembna dejavnika, ki povečujeta tveganje za razvoj sive mrene sta kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Dokazano je, da imajo kadilci, ki pokadijo od 15-20 cigaret na dan, kar trikrat večjo verjetnost za razvoj sive mrene.
Znaki sive mrene so:
  • meglen vid,
  • večja občutljivost na močno svetlobo (sončna svetloba),
  • nočna slepota,
  • barve z enim očesom vidimo drugače kot z drugim,
  • dvojni vid,
  • težave z globino vida in
  • težave z branjem.
 
Siva mrena velja za najpogostejši vzrok za moten vid v odrasli dobi. Pogostost te bolezni s starostjo narašča in po 65. letu starosti ima, zaradi sive mrene, že več kot polovica ljudi težave z vidom.
Edino učinkovito zdravljenje je s kirurško operacijo pri kateri se odstrani motno naravno očesno lečo in se jo nadomesti z umetno lečo. Pri operaciji sive mrene se običajno vstavi standardna monofokalna leča, ki nam omogoča oster vid na daljavo ali bližino, ne pa obeh hkrati. Zato je potrebno za daljavo ali bližino nositi očala. Nova generacija bifokalnih ali multifokalnih očesnih leč pa nam omogoča, da približno 80% bolnikov po operaciji ne potrebuje več očal.
Operacija sive mrene je najpogostejša očesna operacija, na kar zelo vpliva tudi splošno staranje populacije, zaradi česar se število operacij neprestano povečuje, hkrati pa velja tudi za eno najvarnejših in tudi najbolj uspešnih operacij oči.
Očesne bolezni

KRATKOVIDNOST

Kratkovidnost oziroma miopija je najpogostejša dioptrijska napaka v očesu.
Očesne bolezni

SUHO OKO

Suho oko je ena od najpogostejših težav, zaradi katere bolniki poiščejo oftalmologovo pomoč
© 2019 glasmaher.com | O piškotkih | Pogoji poslovanja