Meni
0

V košarici ni izdelkov.

26. aprila, 2019

To so ključne razlike med optometristom in oftalmologom

Ste se pred odhodom v okulistično ambulanto kot laik vedno spraševali, h kateremu od strokovnjakov se sploh napotiti? Če je vaš odgovori pritrdilen, vam v nadaljevanju predstavljamo nekatere temeljne razlike med optometristom in oftalmologom, ki poleg optika (ta vam pomaga predvsem pri izbiri očal in je kasneje odgovoren tudi za njihovo izdelavo), veljata za strokovnjaka na področju očesnega zdravstva.

Tako optometrist kot oftalmolog po definiciji predstavljata strokovno usposobljena zdravstvena delavca, le da se njune osnovne naloge nekoliko razlikujejo. Optometrist je strokovnjak za korekcijo vida, ki poleg nepravilnosti v zvezi ostrino vida ugotavlja tudi določene odklone na posameznih delih očesa. Ti lahko vodijo v različna bolezenska stanja in v primeru, da do tega pride, vas v nadaljevanju napoti k oftalmologu.

Oftalmolog je strokovnjak za očesne bolezni. Po poklicu je v prvi vrsti zdravnik, ki se je po končanem študiju specializiral na omenjenem področju. Gre za visoko usposobljenega posameznika, ki ugotavlja različna bolezenska stanja oči in jih s pomočjo visokotehnoloških pripomočkov tudi uspešno zdravi. Če je potrebno, na posameznih kritičnih delih opravi tudi različne operativne posege.