Meni
0

V košarici ni izdelkov.

9. aprila, 2019

Kratkovidnost

Kratkovidnost ali miopija je najpogostejša dioptrijska motnja, ki se je, glede na statistične podatke, od leta 1970 skoraj podvojila. Jasen vzrok za tako velik porast sicer ni znan, a strokovnjaki menijo, da je zanj kriva predvsem preobremenjenost naših oči. Ta je povezana z vsakodnevno večurno rabo računalnika in nekaterimi drugimi opravili, ki vključujejo gledanje na blizu, lahko pa je že v osnovi genetsko pogojena.

Kratkovidnost nastane takrat, ko je očesno zrklo glede na moč ostrenja roženice in leče predolgo. To povzroči, da se svetlobni žarki ostrijo v neki točki pred samo mrežnico in ne na njeni površini. Kratkovidnost se lahko pojavi tudi kot posledica preveč ukrivljene roženice in (ali) leče glede na dolžino očesnega zrkla, v nekaterih primerih pa gre pri omenjeni dioptrijski motnji za kombinacijo večih različnih dejavnikov.

Posledica kratkovidnosti je, da človek nekoliko bolj oddaljene predmete vidi nejasno. Omenjeno očesno napako korigiramo z očali, ki imajo vbočene oziroma konkavne leče.

Naslednja vsebina >

Suho oko