Meni
0

V košarici ni izdelkov.

13. marca, 2020

Kako izgleda pregled pri okulistu?

Odrasle osebe naj bi okulistični pregled opravile vsaki dve leti. Kaj ta pravzaprav zajema, odkrijte v prispevku.

Ali veste, da so redni pregledi vida ključnega pomena za vaše splošno zdravje? Oči niso le ogledalo duše, temveč tudi pokazatelj mnogih zdravstvenih stanj, ki prizadenejo različne dele telesa, zato je še toliko bolj pomembno biti pozoren na spremembe.

Obstaja več različnih metod preverjanja zdravja oči, v prispevku pa vam predstavljamo nekaj najbolj splošnih. Še posebej pridejo v poštev tistim, ki se na pregled odpravljajo prvič in ne uporabljajo različnih korekcijskih pripomočkov kot so očala ali kontaktne leče.

Če očala že uporabljate, jih prinesite s seboj na pregled. Z lensmetrom bomo namreč odčitali vašo staro dioptrijo in izmerili pupilarno distanco oziroma razdaljo med zenicama, kar je pomembno za centriranje stekel. Tudi uporabniki leč lahko na pregled prinesete škatlico leč, ki jih običajno uporabljate.

Pogovor z oftalmologom

Ko vstopite v ordinacijo, oftalmologu izročite svojo zdravstveno kartico in mu pojasnite namen svojega obiska. Morda ste se za pregled odločili iz preventivnih razlogov, opažate težave z očmi, poslabšanje dioptrije, ali pa vas je tja napotil osebni zdravnik.

Oftalmolog vas bo povprašal o vašem zdravstvenem stanju, o morebitnih očesnih boleznih v družini, zaupajte pa mu tudi kaj več o vašem življenjskem slogu. Bodite iskreni – informacije o kajenju, pogosti uporabi računalnika in mobilnih naprav, o jemanju zdravil, o morebitni naravi dela, ki lahko škoduje očem in drugi podatki lahko izboljšajo natančnost vaše diagnoze in zdravljenje.

Preverjanje ostrine in meritev dioptrije

Sledi pregled ostrine vida, ki je izjemno pomemben, saj z njim določimo, ali je vzrok za slabši vid le očesna dioptrija, očesna bolezen ali nerazvit vid zaradi prirojenih faktorjev.

Najprej se lotimo objektivne metode s pomočjo kerato-refraktometra. Ta elektronska naprava s pomočjo infrardeče svetlobe določi refrakcijo očesa in ukrivljenost roženice. Nato preizkusimo še subjektivno metodo, in sicer s pomočjo Snellenovega testa (na sliki spodaj). Včasih ste si pri okulistu namestili posebna okrogla očala, na katerih je specialist ročno menjaval leče do ostrega vida, danes pa vam pred oči namesti posebno napravo z dvema lečama, nato pa postopoma prilagaja njuno dioptrijsko vrednost tako, da na koncu vidite čisto sliko. Več o ostrini vida in Snellenovih frakcijah si preberite tudi v sorodnem članku, kjer raziskujemo, kaj pravzaprav pomeni imeti 20/20 vid.

Merjenje očesnega tlaka

Preverjanje očesnega pritiska je standardni del oftalmološkega pregleda, še posebej pa se priporoča osebam po 40. letu starosti. Okulist bo merjenje izvedel s posebno napravo, ki večkrat pihne zrak na prednji del očesa, kar lahko sicer povzroči malce neprijeten občutek, postopek pa vseeno ni boleč. Povišanje očesnega pritiska lahko pomeni znak za glavkom ali zeleno mreno, zato je pregled izjemnega pomena.

Pregled prednjega in zadnjega dela očesa

Prednji oziroma zunanji del očesa okulist pregleda s posebnim biomikroskopom, ki preveri stanje očesa (predvsem roženice in očesne leče) in odzivanje na svetlobo. Za pregled zadnjega oziroma notranjega dela očesa uporabi oftalmoskop. S to napravo specialist posveti v oko in ob pomikanju v različne smeri preveri njegovo stanje.

Če pri splošnem pregledu oftalmolog zasledi večje nepravilnosti, lahko izvede še dodatne preiskave, kot so pregled vidnega polja ali lasersko slikanje očesnega ozadja, ali pa vas napoti k drugemu specialistu. Na splošno pa velja pravilo, da je okulistični pregled priporočljivo opraviti vsaki dve leti, razen če posameznik predhodno opazi spremembe ali težave z vidom.

Koliko časa je minilo od vašega zadnjega obiska pri okulistu? Naročite se na brezplačni pregled brez čakalnih vrst – kar v naših poslovalnicah v Brežicah ali Novem mestu. Naši vrhunsko usposobljeni specialisti bodo poiskali najboljšo rešitev za vas.