Meni
0

V košarici ni izdelkov.

15. aprila, 2019

Kako izberemo prava sončna očala?

Sonce ima s svojimi pozitivnimi učinki na človeka izredno blagodejen vpliv in veliko pripomore k splošnemu dobremu počutju. Pri tem pa ne smemo zanemariti tudi nekaterih njegovih škodljivih vplivov, kot so denimo UV žarki.

UV žarki so sestavni del sončne svetlobe, ki med drugim prodirajo tudi v našo kožo, spreminjajo njeno strukturo in strukturo očesnih celic. UVB žarki, ki imajo krajšo valovno dolžino, so glavni povzročitelj opeklin in staranja, medtem ko imajo UVA žarki daljšo valovno dolžino, prodrejo globlje v tkivo in povzročajo tako rakava obolenja kot staranje.

Da bi se omenjenim nevšečnostim v čim večji meri izognili, nujno poskrbimo za ustrezno zaščito. Ko gre za predel oči, to storimo z izbiro kakovostnih sončnih očal. Pri izbiri bodimo pazljivi na oznako, ki pove, koliko UV žarkov zaustavijo leče. Priporočljivo je, da izberemo očala, ki blokirajo vsaj 99 odstotkov UVB žarkov in 95 odstotkov UVA žarkov. Oznaka UV 400 ali stoodstotna UV-zaščita naj bi bila zagotovilo visoke kakovosti.