Meni
0

V košarici ni izdelkov.

11. novembra, 2019

Kako do okulističnega pregleda in očal na recept?

Ste vedeli, da lahko korekcijska očala z zdravniškim receptom dobite povsem brezplačno ali pa vsaj ugodneje? Preberite si, kako.

Večina okulistov priporoča, da odrasla oseba okulistični pregled opravi vsaj na tri leta, a pogosto to predstavlja strošek, zato nekateri s pregledom odlašajo, dokler ni večjih težav in sprememb v vidu. Mnogokrat pa pozabimo, da lahko pregled krije zavarovalnica, prispeva pa tudi k nakupu novih očal; zakaj torej tega ne bi izkoristili? Preberite, kako priti do brezplačnega okulističnega pregleda in novih očal.

Kaj morate vedeti pred pregledom?

Izjemno pomembno je, da veste, da vam le 10 % stroška očal krije obvezno zdravstveno zavarovanje, kar 90 % pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zato morate za uveljavljanje pravice do pripomočkov za vid imeti to urejeno. Z njim imate namreč vsaki dve leti pravico brezplačnega pregleda pri specialistu okulistu, razen, če se ugotovi večje odstopanje od dioptrije, preden poteče to obdobje. Posebnost je tudi pri otrocih do dopolnjenega 15. leta – ti lahko naročilnico oz. recept pridobivajo vsako leto, če je to potrebno. Vsaki dve leti pa imate tudi pravico do zamenjave očal, če je sprememba dioptrije tako velika, da stara niso več funkcionalna in vam ne zagotavljajo dobrega vida.

3 koraki od pregleda do očal

Prijavite se na pregled pri specialistu oftalmologu, za kar ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika. Da si zagotovite pregled brezplačno, je pomembno, da izberete zdravnika v javnem zavodu ali pa v okulistični ambulanti s koncesijo. Pri nas vam nudimo okulistične preglede brez čakalnih vrst tako v Brežicah kot tudi v Novem mestu.

Po pregledu prejmete naročilnico, na kateri sta zapisani vaša dioptrija in šifra vrste očal, ki predstavlja denarno vrednost recepta. Več o denarnih vrednostih si preberite v nadaljevanju prispevka.

Z naročilnico obiščete optiko ter s pomočjo svetovalcev izberete svoje nove okvirje in vrsto stekel. Pozor – naročilnico morate izkoristiti v 30 dneh od datuma izdaje, sicer propade in morate ponovno na pregled.

Ali so očala na recept povsem brezplačna?

Cena očal, ne glede na to, če jih kupite na naročilnico ali brez, je seveda odvisna od modela okvirja in vrste stekel. Na recept lahko brez doplačila prejmete očala najnižjega cenovnega razreda, kjer povprečna vrednost recepta (ki krije korekcijske okvirje, stekla in izdelavo) znaša
50 €. Takšna očala so odlična rešitev, če jih ne potrebujete za vsakodnevno rabo, ali pa če jih želite pridobiti čim ugodneje, seveda pa se njihova kakovost in vzdržljivost ne more primerjati z dražjimi.

Recept lahko unovčite tudi za katera koli korekcijska očala po izboru in doplačate razliko, ki vam je zavarovalnica ne krije. Najpogosteje vam recept prinaša popust pri nakupu očal v vrednosti 42 do 68 € (odvisno od dioptrije), pri višjih dioptrijah lahko tudi več.

Vse doslej napisano sicer velja za očala na daljavo; za očala na blizu ste samoplačniki do 63. leta starosti, nato pa vam pripada podoben znesek. Dobro je vedeti, da lahko naročilnico pridobite tudi za kontaktne leče, postopek pa je pravzaprav enak.

Tako, spoznali ste, kako preprosto do okulističnega pregleda in korekcijskih očal preko zdravniške naročilnice. Sta že pretekli dve leti od vašega zadnjega obiska okulista? Morda je čas, da se zopet oglasite pri nas in preverite svojo dioptrijo, v širokem naboru okvirjev v optiki pa boste zagotovo našli prava očala zase. Lepo vabljeni!