Meni
0

V košarici ni izdelkov.

12. januarja, 2020

Kaj pomeni imeti 20/20 vid?

2020. Novo leto in še prav poseben izraz, ki ga največkrat slišimo na malih zaslonih. Odkrijte, na kakšen način je to število povezano z vašim vidom.

Vstopili smo v novo leto, kot posebnost pa ga zaznamujeta le dve števki, ki se zaporedno ponovita. Januarja je veliko govora o zaobljubah in vizijah za novo obdobje – te pa so še boljše v popolni ostrini in jasnosti – torej v obliki 20/20. Najbrž ste za ta izraz že slišali v kakšnem filmu, poznamo ga tudi v prenesenem pomenu, sicer pa izhaja iz okulistike – 20/20 je pregovorno popoln vid.

Kaj pa pravzaprav pomenita ti dve številki? 20/20 vid nakazuje na sposobnosti očesa, da prepozna majhne podrobnosti in da jasno razmejuje med dvema ločenima točkama. Pravzaprav gre za določanje normalne ostrine vida; če imate ostrino 20/20 (oziroma 6/6), to pomeni, da na razdalji 20 čevljev (ali 6 metrov) vidite vse, kar morate. To pa še ne pomeni, da je vaš vid popoln, saj k temu prispevajo tudi drugi dejavniki, npr. periferni vid, zaznavanje globine, koordinacija oči, prepoznavanje barv in podobno.

Čeprav je 20/20 najbolj znana, pa ni edina določitev ostrine vida, saj jo dopolnjujejo tudi druge: 20/40, 20/60, 20/15 in podobne. Imenujemo jih tudi Snellenove frakcije, po nizozemskem oftalmologu, ki je ta meritveni sistem razvil, nekaj njegovega pa visi v prav vsaki okulistični ordinaciji. Ali prepoznate spodnjo sliko?

Če je vaš vid pri okulistu z določene razdalje oster tudi do rdeče črte in razločno vidite črke nad njo, imate 20/20 vid! Na vrhu diagrama sicer kraljuje velika črka (v tem primeru E), ki prikazuje 20/200 ostrino vida. Z njo si lahko pomagamo tudi pri določitvi slepote – če oseba ne uspe prebrati niti najvišje črke (tudi s pripomočki, kot so očala ali leče), je uradno slepa. Nižje, kot se premikamo po diagramu, manjše so črke. Več črk, kot jih uspešno razločimo, boljša je naša ostrina vida. Najbrž se vam ob teh dejstvih pojavlja kar nekaj vprašanj, zato te zagonetke rešujemo v nadaljevanju.

Zakaj sploh meriti vid?

Človeški vid je večplasten, a strokovnjaki vseeno potrebujejo način za merjenje. Namreč, če ga lahko izmerimo, lahko spoznamo, koliki vid posameznika odstopa od normalnega in koliko korekcije potrebuje. Ker okulisti uporabljajo Snellenov sistem s številčnimi frakcijami, lažje določijo dioptrijo posameznika, prav tako pa tudi spremljajo njen razvoj (poslabšanje ali izboljšanje) skozi čas.

Ali je vid 20/20 normalen?

Strokovnjaki pravijo, da obstaja širši okvir, znotraj katerega je vid normalen. Nekateri vidijo malce manj ostro (recimo 20/25), drugi pa ostreje (na primer 20/15), vid obojih pa lahko štejemo kot normalen. 20/20 je torej ravno nekje v povprečju.

Ali je mogoče videti bolje kot 20/20?

Da! Če na okulističnem pregledu vidite celo pod rdečo črto, je vaš vid lahko 20/15, 20/13 ali celo 20/10. To pa niti ni tako zelo redko – namreč, precej mladih, ki imajo zdrave oči, je zmožnih na Snellenov diagram videti tudi s takšno ostrino.

In kaj, če je moj vid (precej) manj oster od 20/20?

Če vidite dobro na blizu, a ne na daleč, je možno, da imate kratkovidnost ali miopijo. Gre za refrakcijsko napako oči, oziroma za motnjo lomljenja žarkov v očesu. To pomeni, da namesto, da bi svetloba ustvarila sliko na mrežnici, jo ustvari pred njo, kar povzroči zamegljen vid. Do tega stanja pride zaradi strukture očesa – lahko je zrklo malce daljše od normalnega, ali pa je roženica bolj ukrivljena kot običajno.

V večini primerov je kratkovidnost dedna, lahko pa nanjo vplivajo tudi različne aktivnosti – daljše obdobje branja, igranje igric, delo z računalnikom in podobno. Meri se z dioptrijo, ta pa določi optično jakost korekcijskih leč, ki omogočajo bistrenje slike na mrežnici. Če imate miopijo, ima vaša dioptrija negativno vrednost (oziroma minus pred številko). Nižja, kot je vrednost, močnejše bodo korekcijske leče: če imate dioptrijo -4,00, vidite slabše in potrebujete višjo moč korekcije kot nekdo pri -2,50 dioptrije. In rešitev? Pregled pri oftalmologu, ki vam bo predpisal očala ali kontaktne leče. Pri nas se nanj lahko naročite brez čakalnih vrst.

Leto 2020 je čas za dober vid. Tudi, če vaš ne bo nikoli 20/20, pa se temu lahko približate s korekcijskimi očali ali lečami iz naših optik. V Brežicah in Novemu mestu vas čakajo prijazni svetovalci, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri, preverite pa tudi ponudbo v naši spletni trgovini.