Meni
0

V košarici ni izdelkov.

18. novembra, 2019

Ali morda potrebujete očala za računalnik?

Modra svetloba z zaslonov lahko povzroči dolgotrajno škodo očem. Preberite, kako jih obvarovati s prav posebnim filtrom.

Na dan pred najrazličnejšimi zasloni preživimo kar do 10 ur. Ne, nismo se zmotili – 10 ur na dan, kar letno znaša več kot 3500 ur oziroma 145 dni. Ne le računalniški ekran, ki ga uporabljamo v službi – vsi zasloni, v katere so naše oči uprte čez dan, oddajajo modro svetlobo. Čeprav je nekaj te prav posebne svetlobe prisotne tudi v naravi, pa je v večji meri lahko škodljiva – krati vam spanec, utruja oči in čez čas dolgoročno škoduje očem. Njenim negativnim učinkom se lahko izognite s pomočjo očal s prav posebnim filtrom, ki ščiti pred modro svetlobo in odsevi. Pomagajo vam lahko, če:

... veliko časa preživite pred računalnikom ali s pametnim telefonom v roki.

Ne glede na to, če odgovarjate na službena sporočila, brskate po Instagramu ali pa gledate najnovejšo oddajo na Netflixu – ure, preživete pred ekrani se kar vztrajno nabirajo. Očala s filtrom modre svetlobe vam lahko pomagajo zaščititi oči in preprečiti naprezanje.

... prepoznavate simptome utrujenosti oči zaradi uporabe digitalnih naprav.

Ali se vam pogosto zgodi, da imate po napornem dnevu v službi zamegljen vid ali glavobol? Poleg teh simptomov se lahko pogosto pojavi tudi izsušenost in pordelost oči ter utrujenost, ki so prav tako posledica nenehnega prilagajanja oči zaradi menjave pogleda na zaslon in tipkovnico v daljših časovnih obdobjih. Vse te znake pa lahko poimenujemo s pojmom sindrom računalniškega vida, ki je še kako pogost.

... težko zaspite.

Najbrž ste že slišali, da je priporočljivo, da nekaj ur pred spanjem ne uporabljamo digitalnih naprav. Vsaka svetloba ponoči namreč lahko zatira melatonin, ki pomaga pri uravnavanju vašega dnevnega in nočnega ritma. V zadnjih letih so raziskovalci na Harvardu ugotovili, da izpostavljenost modri svetlobi škoduje spancu kar dvakrat bolj zaradi motilcev melatonina. Z očali, ki vsebujejo filter modre svetlobe, se lahko temu izognete in se lažje zazibljete v spanec.

... želite poskrbeti za dolgoročno zdravje oči.

Ali ste vedeli, da modra svetloba pravzaprav ni nujno povezana le z zasloni naprav? Vsak dan jo namreč povsem naravno v manjši meri oddaja tudi sonce, kljub temu pa naše oči niso prilagojene, da bi jo sprejemale kar 10 ur dnevno. Ker lahko modra svetloba prodre skozi naravne očesne filtre, lahko to vodi do poškodb in neprijetnih posledic v zvezi z zdravjem vaših oči, zato vam svetujemo, da se ustrezno zaščitite.

Kakšna očala so primerna za delo z računalnikom?

Poznamo očala z enim ali več žarišči. ​Enožariščna stekla so prilagojena razdalji računalniškega zaslona in omogočajo primerno veliko vidno polje. Zmanjšujejo obremenitev oči, zamegljen vid in nenaravno držo, ki lahko povzroči bolečine v vratu in hrbtenici, niso pa primerna za vožnjo ali vsakodnevno uporabo. Očala, ki jih lahko uporabljate tako za srednje razdalje (torej za delo na računalniku) kot tudi za krajše (npr. za branje), vsebujejo t.i. delovna ​bifokalna ali trifokalna stekla.​ Z novejšimi tehnologijami pa lahko preizkusite tudi progresivne modele stekel brez razmejitvene črte, ki izboljšujejo vid na blizu, na srednjih razdaljah in na daleč. ​Več o bifokalnih, trifokalnih in progresivnih steklih si preberite ​v sorodnem članku.

Sicer pa se lahko proti modri svetlobi borite tudi s čisto navadnimi očali, ki imajo na stekelcih antirefleksni premaz​. Ta sloj proti bleščanju preprečuje odbijanje svetlobe na zunanji in notranji strani stekel, ki običajno obremenjuje oči. Premaz se lahko doda tako na korekcijska očala kot tudi na običajne leče brez dioptrije, v primeru, da je vaš vid dober, a se želite zaščititi pred škodljivimi žarki.

Nekateri priporočajo, da se poleg prevleke doda tudi rahel premaz v rumenkasti barvi, ki dodatno zmanjša bleščanje in izboljšuje kontrast, lahko pa je tudi precej moteč zaradi splošnega videza uporabnika, še posebej pri redni uporabi očal, zato izbiro prepustimo posamezniku.

Če so vaše oči utrujene od številnih ur, preživetih pred zasloni, vam priporočamo nakup očal s filtrom modre svetlobe ali antirefleksnim premazom. Medtem, ko se še odločate, kakšna boste izbrali, pa lahko preizkusite tudi ​6 vaj za sprostitev oči na delovnem mestu​. Z njimi si lahko olajšate še posebej naporne dni, s pravimi očali pa boste lahko poskrbeli za dolgoročno zdravje oči.