Meni
0

V košarici ni izdelkov.

7. januarja, 2020

5 znakov, da potrebujete očala za branje

Mežikanje ob branju sestavin izdelkov, pogosti glavoboli in naprezanje je le nekaj kazalcev, da se je vaš bližnji vid poslabšal. Preverite, kdaj je pravi čas, da si zagotovite očala za branje.

Se vam včasih zazdi, da berete knjigo, kot da bi igrali na pozavno? Najprej jo približate obrazu, nato pa roko večkrat iztegnete in pokrčite, dokler se besede in stavki v njej ne izostrijo in najdete tisto popolno razdaljo, s katere je knjiga kolikor toliko berljiva. Če vam je takšen način branja že prišel v navado, je morda čas, da si omislite očala za branje. Kateri pa so še drugi znaki, da jih potrebujete? Preverite v nadaljevanju.

Štejete jih 40 ali več

Vsakomur se vid spreminja z drugačnim ritmom, a večina sprememb se dogaja ravno po 40. letu. Takrat se začne pojavljati presbiopija, pri kateri se oko napreza ob gledanju bližnjih predmetov. Ne gre pa je zamenjati za daljnovidnost, kjer lahko dobro vidimo na daljavo, a slabše na bližnje razdalje; namreč, gre za pojav, ki se pogosto pripeti že kmalu po rojstvu, medtem ko je presbiopija tesno povezana s procesom staranja.

Ob branju potrebujete veliko svetlobe

Če se vam zdi, da ob soju namizne luči potrebujete tudi stropno svetlobo – pa morda še priponko z lučko, ki jo pritrdite na knjigo – in še vedno ni dovolj svetlo, je morda to znak, da se je vaš vid poslabšal. S presbiopijo pride tudi zmanjšana občutljivost na svetlobo: 60-letnik recimo potrebuje kar trikrat več svetlobe od 20-letnika, ko opravlja enako delo. Takšnim spremembam skorajda ne morete ubežati, zato je najbolje, da se jim prilagodite z ustreznimi pripomočki in zadostno svetlobo.

Vaše oči so utrujene, glavoboli pa stalnica

Se hitro utrudite ob branju ali delu z računalnikom? Ali pa vas branje kar hitro zaziba v spanec? To je lahko povezano s pojavom presbiopije; oči so utrujene, ker se bolj naprezajo, kot bi se sicer, saj vam želijo na vse pretege omogočiti dober vid. Kaj hitro se pojavi tudi glavobol, ki je sila neprijeten! Imate dve možnosti: za začasno sprostitev oči preizkusite eno izmed preprostih vaj v sorodnem članku, za dolgoročne učinke pa vam priporočamo obisk pri okulistu in nova očala za bližnje razdalje.

Opažate okrogel sij

Se tudi vam zdi, da imajo stropne luči, pokončne svetilke in ostali žareči elementi kar naenkrat okoli sebe okrogel sij? Do tega pojava pride, ker očesna leča ne more usmeriti svetlobe v mrežnico, posledično pa vid postane popačen. Pogosto to težavo rešite z očali, a bodite pozorni, saj lahko nakazuje tudi na pojav kataraktov, zato vam svetujemo okulistični pregled.

Če vas poleg bližnjega vida pesti tudi daljni, ste morda primeren kandidat za bifokalna, trifokalna ali pa progresivna očala. Vsem tem imenom je skupno to, da jih lahko uporabljate za bližnje in daljše razdalje, nekatere pa omogočajo boljši vid tudi pri srednjih razdaljah (recimo za delo z računalnikom). Njihova velika prednost je to, da potrebujete le ena očala, kar je izjemno praktično, pa tudi cenovno ugodno. Da se jih navadite, pa potrebujete malce več vaje. Spoznajte 3 korake za hitrejšo prilagoditev na progresivna očala in preverite, ali so pravšnja za vas.

Sprejeti, da vaš bližnji vid ni več to, kar je bil, je velik korak. Očala lahko predstavljajo veliko spremembo v vašem življenju, zato izberite takšna, ki vam bodo dobro služila. Čeprav vas nizka cena očal na pošti, v drogeriji ali pa v trafiki morda zamika, pa si v sorodnem članku preberite, zakaj morda niso najprimernejša za vas. Da vaše branje ne bo več podobno igranju pozavne, vas vabimo v naši poslovalnici v Brežice in Novo mesto, kjer vam lahko izkušeni strokovnjaki svetujejo in pomagajo izbrati prava. Do konca januarja pa lahko korekcijske okvirje prejmete kar do 50 % ceneje!