Meni
0

V košarici ni izdelkov.

18. novembra, 2019

4 koraki do kontaktnih leč

Vam nošenje očal predstavlja oviro pri vsakodnevnih aktivnostih in bi želeli izkusiti svobodo vida, ki jo ponujajo kontaktne leče? V nadaljevanju preberite, kako preiti na uporabo leč v vsakdanjiku in kako jih vzdrževati.

Odločitev

Kocka je padla. Spoznali ste, da vsakodnevno nošenje očal ne ustreza vašemu življenjskemu slogu; morda vas motijo pri športnih aktivnostih, morda menite, da bolje izgledate brez njih, ali pa bi le želeli vedeti, kako izgleda svet izven okvirjev vaših očal. Če želite preizkusiti kontaktne leče, je prvi korak ta, da se naročite na specialistični okulistični pregled – pri nas ga lahko opravite brez čakalne vrste v Brežicah ali pa v Novem mestu.

Izbira in nakup

Na pregledu vam oftalmolog opravi meritve zakrivljenosti in velikosti roženice, pregleda stanje robov vek in veznice ter solzni film, nato pa vam predlaga vrsto in karakteristike leč, ki bi vam najbolj ustrezale. Poznamo trde, poltrde in mehke kontaktne leče, ločimo pa jih tudi po času uporabe; 1-dnevne, 14-dnevne in mesečne leče.

1-dnevne kontaktne leče so namenjene enkratni uporabi in so primerne za ljudi, ki sicer nosijo očala, a se ukvarjajo s športom ali drugimi aktivnostmi, pri katerih je nošenje leč udobnejše. Takoj po uporabi jih torej zavržemo, zato ni potrebno nobenega vzdrževanja in čiščenja, hkrati pa takšno ravnanje lahko škoduje okolju, zato moramo o uporabi 1-dnevnih leč zares dobro razmisliti.

14-dnevne kontaktne leče so namenjene rednim uporabnikom kontaktnih leč, ki jih lahko nosijo dva tedna od odprtja. Vsak dan je potrebno kontaktno lečo očistiti s tekočino za nego kontaktnih leč in jih hraniti v posodici za leče.

Mesečne kontaktne leče so namenjene vsakodnevni uporabi mesec dni od odprtja. Prav tako kot pri 14-dnevnih lečah sta tudi pri njih potrebna vsakodnevno čiščenje in nega. Od prejšnjih se razlikujejo po tem, da je preprosteje slediti dnevu, ko je potrebno stare leče odvreči in uporabiti nove.

Vstavljanje

Čisto prvič vam kontaktne leče vstavi oftalmolog že na pregledu. No, ko pa si jih boste zares poskušali vstavili sami, pa bo morda malce bolj zapleteno. Namreč, vaše oko je lahko precej občutljivo na dotik, zato bo potrebno poskusiti večkrat in vztrajati. Lečo pa si sicer pravilno vstavite v 5 korakih:

 • Umijte si roke.
 • Vzemite lečo iz posodice in jo položite na konico prsta.
 • Lečo poglejte s strani in se prepričajte, da je pravilno obrnjena – izgledati mora kot skleda, ne globok krožnik.
 • Na široko odprite oko, pridržite veki s prsti in vstavite lečo.
 • Nekajkrat pomežiknite, da se leča usede na svoje mesto. Praviloma je v očeh ne bi smeli čutiti; če vas moti ali celo praska, jo odstranite, preverite, ali je dobro očiščena in pravilno obrnjena ter ponovno vstavite
 • .

Nošenje in vzdrževanje

Nega in čiščenje sta precej odvisna od tipa leč, ki jih izberete. Kot že veste, enodnevne leče ne potrebujejo nege, temveč jih po koncu dneva le odvržete, pri 14-dnevnih in mesečnih pa je vzdrževanje kar nujno. Preberite, kako leče ohraniti v kar najboljšem stanju:

 • Temeljito umijte roke.
 • Posodico za shranjevanje leč napolnite z raztopino do označenega roba.
 • S kazalcem potegnite spodnjo veko navzdol in pogled usmerite navzdol, nato pa lečo premaknite na spodnji del očesa.
 • Odstranite jo s palcem in kazalcem, a pazite, da se pri tem ne uščipnete.
 • Lečo položite na dlan in na obeh straneh nanesite nekaj kapljic raztopine ter nežno podrgnite s prsti.
 • Lečo odložite v posodico in jo zaprite – tisto iz levega očesa v levi del, iz desnega pa v desni del posodice, da bo kar najmanj možnosti za zamenjavo.

Pomembno je, da pred spanjem leče vedno odstranite, saj bodo vaše oči postale suhe in razdražene, leče pa se zaradi izsušitve lahko celo prilepijo nanje. Če se vam večkrat zgodi, da zaspite z lečami, se z oftalmologom posvetujte o lečah za daljšo rabo, ki jih lahko nosite kar do 30 dni, tudi ponoči.

V članku ste lahko spoznali, kateri 4 koraki vas ločijo do kontaktnih leč, vabimo pa vas še v naši poslovalnici v Novem mestu in v Brežicah, da jih prehodite skupaj z nami! Naši oftalmologi bodo poskrbeli za pregled, optiki pa vam bodo pomagali izbrati leče, primerne za vaš življenjski slog. Preizkusite, kako izgleda svet izven okvirjev!